Open / Sluiten menu.

Workshop autisme en prikkelverwerking

Elke dag komen er prikkels via onze zintuigen binnen, zoals geluiden, geuren, smaken, hongergevoel en warm/koud sensaties. Prikkels worden in onze hersenen verwerkt zodat we hierop kunnen reageren. Dit is onze sensorische informatieverwerking. Mensen met autisme verwerken zintuigelijke prikkels op een andere manier. Ze nemen de wereld anders waar dan de meeste mensen. Daardoor reageren ze anders en lijkt hun gedrag vaak vreemd.

 

Ondergevoelig of overgevoelig

Mensen kunnen overgevoelig of ondergevoelig voor prikkels zijn. Iemand die overgevoelig is voor geluid neemt bijvoorbeeld geluiden waar die niemand anders hoort. Als iemand ondergevoelig is voor geluid mist hij bijvoorbeeld delen van een gesprek. De persoon lijkt Oost-Indisch doof. Stoornissen in de sensorische informatieverwerking verschillen per persoon.

 

Mensen met autisme zijn vaak over- of ondergevoelig voor prikkels. Dit heeft veel invloed op hun gedrag, hun competenties, hun probleemoplossend vermogen en hun sociale vaardigheden.

 

De trainer

Anneke Groot is moeder van een zoon met autisme. Ze ontwikkelde de methode contactgericht spelen en leren (CSL). Sinds een jaar is er een variant op CSL, namelijk contactgericht ondersteunen. Anneke geeft cursussen en studiedagen over CSL en contactgericht ondersteunen.

 

contactgericht spelen en leren1

 

De inhoud van de workshop

In deze workshop leer je meer begrijpen van prikkelverwerking en het gedrag van mensen met autisme. Daarnaast zal je zelf ervaren hoe het is om stoornissen in je prikkelverwerking te hebben. En je zult zelf voelen wat de enorme gevolgen daarvan kunnen zijn.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is prikkelverwerking
  • Hoeveel zintuigen hebben we eigenlijk
  • Hoe zien de onder- en overgevoeligheden er uit
  • Wat zijn executieve functies en waarom zijn ze belangrijk
  • Wat kun je doen om een cliënt te ondersteunen

 

De doelgroep

Deze workshop is bedoeld voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met autisme, zoals (vak)therapeuten, begeleiders, leraren en managers. Ouders zijn ook van harte welkom.

 

Accreditatie

Voor deze workshop wordt geaccrediteerd aangevraagd bij Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB) voor 2 punten. Als je accreditatiepunten wilt krijgen dan is het nodig dat je de workshop bijwoont en de verplichte literatuur doorleest.

 

Literatuur

Degenen die gebruik willen maken van de accreditatie van de workshop door de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen dienen vooraf de volgende literatuur te lezen:

  • Anneke Groot en Ad van den Broek. (2012). Contactgericht Ondersteunen. Blz. 15-21. Deze bladzijdes krijg je vooraf in digitale vorm toegezonden. Bestel het complete boek hier >>
  • Olga Bogdashina. (2004). Waarneming en zintuigelijke ervaringen bij mensen met Autisme en Aspergersyndroom. Verschillende ervaringen, verschillende werelden. Antwerpen-Apeldoorn: Garant. Blz 29-77. Bestel dit boek hier >>

 

Inschrijven

De workshop autisme en prikkelverwerking was op 7 november 2014 van 13:00 tot 17:00 in Utrecht. De workshop over autisme en prikkelverwerking wordt niet meer herhaald.

 

KnopStudiedagenArchief

 

 

KnopContact

 

 

 

 

 

*/ ?>