Open / Sluiten menu.

Workshop Afstemmen op autisme

Mensen met autisme hebben moeite met wederkerigheid. Ze willen graag contact, maar wel op hun voorwaarden. Onze manier van doen is vaak te moeilijk en te overprikkelend voor mensen met autisme. Ze trekken zich daarom terug in hun eigen wereld. Hoe kunnen we de brug slaan tot contact? Hoe nodigen we iemand met autisme uit om naar onze wereld te komen?

 

Kinderen en volwassenen met autisme kunnen contact leggen en een relatie opbouwen, als de mensen om hen heen zich op hen afstemmen. Een goede relatie tussen hulpverlener en cliënt (of ouders en kind) is belangrijk voor sociale en emotionele ontwikkeling van de persoon. Vanuit een goede relatie kun je probleemgedrag bij je cliënt beter voorkomen.

 

De trainer

Anneke Groot is moeder van een zoon met autisme. Ze ontwikkelde de methode contactgericht spelen en leren (CSL). Sinds een jaar is er een variant op CSL, namelijk contactgericht ondersteunen. Anneke geeft cursussen en studiedagen over CSL en contactgericht ondersteunen.

 

afstemmen-op-autisme

 

 

De inhoud van de workshop

In deze workshop leer je waarom mensen met autisme moeite hebben met wederkerigheid. Anneke laat je zien en ervaren hoe je kunt afstemmen op deze mensen.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Afstemmen op mensen met autisme, waarom?
  • Afstemmen, wanneer doe je dat?
  • De voor- en nadelen van een responsieve begeleidingsstijl
  • De voor en nadelen van een directieve begeleidingsstijl
  • Wie heeft de controle....

 

De doelgroep

Deze workshop is bedoeld voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met autisme, zoals (vak)therapeuten, begeleiders, leraren en managers. Ouders zijn ook van harte welkom.

 

Accreditatie

Deze workshop is geaccrediteerd door Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB) voor 2 punten.

 

Literatuur

Degenen die gebruik willen maken van de accreditatie van de workshop door de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen dienen vooraf de volgende literatuur te lezen:

Gunilla Gerland. (2006). Een echt mens. Autobiografie van een vrouw met autisme. Pandora Pockets. Blz. 7-88.  Dit boek is alleen tweedehands te krijgen. Bestel het boek hier >>

 

Inschrijven

De workshop Afstemmen op autisme was op 6 juni 2014 van 13:00 tot 17:00 in Utrecht. De workshop wordt niet meer herhaald.

 

KnopStudiedagenArchief

 

KnopContact

 

 

 

 

 

*/ ?>