Open / Sluiten menu.

Vertrouwensrelatie opbouwen bij mensen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking

  • Deze studiedag is vervallen
  • Docent: Paula Sterkenburg
  • Over: hoe je signalen kunt herkennen en interpreteren bij mensen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking, waardoor je beter in staat bent om een vertrouwensrelatie met hen op te bouwen
  • Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie voor 5 punten

 

FORTIOR Trainingen voor professionals in de gehandicaptenzorg

 

Signalen waarnemen en interpreteren

Kinderen en volwassenen met een ernstige verstandelijke beperking reageren vaak anders dan we gewend zijn. Vaak reageren ze zeer traag of helemaal niet op hun ouders of begeleiders. Juist omdat je de signalen van mensen met een ernstige beperking zo lastig kunt waarnemen en interpreteren, is het ook moeilijk om een vertrouwensrelatie met deze mensen op te bouwen. Dit vraagt om specifieke kennis en vaardigheden.

 

De afwezigheid van een veilige en geborgen relatie kan grote gevolgen hebben voor mensen met ernstige beperkingen. Zo kan een ernstige psychofysiologische ontregeling ontstaan als een vertrouwensrelatie tussen de cliënt en zijn begeleiders ontbreekt. Want als de cliënt zich niet veilig en geborgen voelt, leidt dit tot de aanmaak van het stresshormoon Cortisol. Doordat de cliënt voortdurend stress ervaart zal dit op termijn leiden tot een psychofysiologische ontregeling waarbij gedragsproblemen, eetproblemen en slaapproblemen kunnen ontstaan.

 

De inhoud van deze studiedag is gebaseerd op het werkboek “Vertrouwensrelatie voor ontwikkeling” van Paula Sterkenburg uit 2011. Lees meer over dit boek >>

 

Wat is een vertrouwensrelatie?

Mensen met ernstige beperkingen blijven hun hele leven afhankelijk van zorg en bescherming van anderen. Naast praktische zorg (zoals hulp bij wassen, aankleden en eten) is ook emotionele zorg nodig. Zo is het belangrijk dat de cliënt met een ernstige beperking met zijn emotionele belevingen bij zijn begeleiders of ouders terecht kan. Als iemand zich begrepen en gezien voelt, dan voelt deze persoon zich veilig en geborgen. Een mens voelt zich begrepen en gezien als er passend wordt gereageerd op de signalen die deze persoon (soms subtiel) laat zien.

 

Inhoud van studiedag over vertrouwensrelatie opbouwen bij mensen met een ernstige of meervoudige beperking

Paula Sterkenburg besteedt tijdens de studiedag eerst aandacht aan de theorie, zodat je aan het eind van de dag de basiskennis hebt voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie bij mensen met een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking. Daarna laat ze je met allerlei oefeningen zien welke vaardigheden je als professional of ouder nodig hebt om te kunnen werken aan zo’n veilige en geborgen relatie.

 

Het is de bedoeling dat je naar huis gaat met praktische tips die je de volgende dag al kunt toepassen in je eigen (werk)situatie.

 

De volgende thema’s komen tijdens de studiedag aan bod:
• Wat is de theoretische basis van het opbouwen van een veilige vertrouwensrelatie?
• Hoe kan je een vertrouwensrelatie opbouwen met personen met een ernstig verstandelijke beperking?
• Waar moet je allemaal aan denken?
• Heeft het opbouwen van een vertrouwensrelatie zin gezien de ernst van de beperkingen van mijn cliënt?
• Ik heb weleens gehoord dat begeleiders het gedrag spiegelen maar wat is dat eigenlijk?

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor professionals die kinderen en volwassenen met een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking begeleiden. In het bijzonder is de dag geschikt voor begeleiders, activiteitenbegeleiders, spelbegeleidsters, speltherapeuten, creatief therapeuten, psychomotore therapeuten en leerkrachten. Ouders zijn ook van harte welkom.

 

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie voor 5 punten.

 

Overige accreditatie kunnen in overleg worden aangevraagd.

 

Meer informatie:

KnopContact

 

 

 

 

 

*/ ?>