Open / Sluiten menu.
 

Studiedag Gehechtheid en Stressregulatie

bij mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking

De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het thema ‘Gehechtheid’. Dit is zeker terecht want wetenschappelijk onderzoek laat zien dat een veilige gehechtheidsrelatie  mensen met een verstandelijke en/of meervoudige beperking helpt beter met stress om te gaan. Neem bijvoorbeeld Sonja: Bij haar is een verstoorde gehechtheid vastgesteld. Met haar gedrag liet Sonja zien dat zij veel stress had:

‘Sonja is een meisje met veel gedragsproblemen. Ze kan anderen zomaar zonder reden krabben en bijten. Tijdens een volgend moment kan ze weer lachen en genieten. We begrijpen niet waarom ze zo overstuur raakt. Het lukt ons niet om haar te troosten of gerust te stellen wanneer zij zo overstuur is. Met haar gedrag lijkt ze juist anderen en ons als begeleiders op een afstand te houden. Als begeleiders weten we niet hoe om met haar om te gaan’.

Dankzij een nieuw ontwikkelde behandelingsvorm kan ze nu stressvolle gebeurtenissen beter verwerken. Tijdens de studiedag: ‘Gehechtheid en Stressregulatie’ zal vanuit de gehechtheidtheorie moeilijk te begrijpen gedrag, zoals dat van Sonja, besproken worden. Het verband tussen gehechtheid en stress zal worden uitgelegd. Tevens zal worden stilgestaan bij de elementen die belangrijk zijn voor het aangaan en onderhouden van vertrouwensrelaties met cliënten.

Deze studiedag werd gehouden op 29 mei 2009 en 16 oktober 2009.

 

Meer informatie:

 

 KnopStudiedagenArchief

KnopContact

 

 

 

 

 

*/ ?>