Open / Sluiten menu.

Oplossingsgericht werken bij mensen met een verstandelijke beperking - stap 2

  • Deze studiedag is vervallen
  • docente: Bregje Dieden
  • deze verdiepende studiedag helpt je verder bij het toepassen van oplossingsgericht werken voor professionals die ervaring hebben met oplossingsgericht werken en die een stap verder willen komen in de toepassing, bijvoorbeeld bij cliënten met ASS of psychiatrische problematiek
  • accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie voor 5 punten

 

Oplossingsgericht Werken bij mensen met een verstandelijke beperking

 

Effectieve methode om cliënten te ondersteunen

Oplossingsgericht werken is een effectieve manier om je cliënt met een verstandelijke beperking te ondersteunen. De focus van deze benadering is helemaal gericht op de gewenste toekomst en mogelijkheden van je cliënt. Je nodigt je cliënt als het ware uit om na te denken over keuzes voor zijn eigen leven. Een groot voordeel van uitnodigen is dat het de betrokkenheid van mensen vergroot en dat een eigen beslissing om iets te doen krachtiger en duurzamer is. De keuze die je cliënt maakt vormt een stip op de horizon waar hij naar toe wil bewegen.

 

Deze dag zal dan ook in het teken staan van hoe je de basisprincipes, oplossingsgerichte houding en vraagtechnieken kunt toepassen binnen oplossingsgericht werken bij mensen met een lichte verstandelijke beperking. Maar wat als je cliënt ook ASS heeft of een psychiatrische stoornis: hoe zet je oplossingsgericht werken in voor die cliënten? Hoe maak je een afgewogen keuze over welke interventie je op welk moment inzet om te komen tot goed contact en beweging richting de stip op de horizon?

 

Bovendien is oplossingsgericht werken ook een heel effectieve methode voor het verbeteren van overleg binnen teams en van de teamsamenwerking. Ook past de methode goed bij het coachen van individuele professionals.

 

Doel en inhoud van deze verdiepende studiedag over oplossingsgericht werken bij mensen met een verstandelijke beperking

Aan het einde van deze dag weet je meer over de toepassing van oplossingsgericht werken

  • bij mensen met een lichte verstandelijke beperking en eventuele bijkomende problemen en stoornissen
  • bij teamsamenwerking en coaching

 

De docente Bregje Dieden zal de onderwerpen die ze bespreekt, toelichten met eigen praktijkvoorbeelden. Ook zal ze de casuïstiek van de cursisten bespreken. Hierbij zal het oplossingsgerichte kwadrant gebruikt worden.

 

Het programma biedt veel gelegenheid om zelf te oefenen.

 

Doelgroep

Professionals die veel te maken hebben met mensen met een lichte verstandelijke beperking en die voor de gespreksvoering op zoek zijn naar manieren waarop ze bij de cliënt aan kunnen sluiten en deze in beweging kunnen krijgen richting hun eigen perspectief. Daarnaast is de dag ook interessant voor mensen die op zoek zijn naar oplossingsgerichte gespreksvoering voor teamsamenwerking en coaching.


Deze studiedag is een vervolg op de inleidende dag en bedoeld voor begeleiders, gedragskundigen leerkrachten, vaktherapeuten, teamleiders en managers die zich verder in de methode willen verdiepen.


Om deze studiedag optimaal te kunnen volgen, is enige basiskennis van de methode oplossingsgericht werken vereist.

 

Accreditatie

Accreditatie is toegekend door Register Vaktherapie voor 5 punten. Overige accrediaties kunnen in overleg worden aangevraagd.

 

Meer informatie

KnopContact

 

 

 

 

 

*/ ?>