Open / Sluiten menu.

Workshop Contact maken (met trainingsactrice)

De houding waarmee de begeleider het kind of de volwassene met een ontwikkelingsbeperking benadert, is van essentiële betekenis is voor het vertrouwen tussen cliënt en zorgverlener. Daarnaast is het cruciaal voor het maken van contact met de cliënt. Het effect van de ondersteuning hangt voor een groot deel af van de kwaliteit van de relatie. Maar hoe maak je contact en wat komt er bij kijken? Hoe kun je in contact blijven als een cliënt probleemgedrag vertoont? Dat is kortgezegd de inhoud van deze workshop.

 

De trainers

Ad van den Broek werkt al heel veel jaren als gezondheidszorgpsycholoog in de zorg voor mensen met een beperking eerst binnen een instelling en daarna als zelfstandige. Hij is één van de twee eigenaren van FORTIOR en mede verantwoordelijk voor het organiseren van het scholingsaanbod. Het programma van FORTIOR richt zich op de emotionele en sociale ontwikkeling van mensen met een ontwikkelingsbeperking.

 

Machteld Wentzel is al ruim 8 jaar zelfstandig trainingsactrice en trainer. Machteld zorgt ervoor dat de deelnemers in de workshop gedrag kunnen oefenen. Bij iedere werkvorm zet ze gedrag neer op een geloofwaardige en nuttige manier waarbij de deelnemers het meeste rendement uit de oefening halen.

 

MoederMetKind2

 

De inhoud van de workshop

Het doel van deze workshop is samen met de deelnemers "het maken van contact" met de cliënt te oefenen en na te gaan hoe je dat contact kunt vasthouden door werkervaringen te koppelen aan de technieken uit het boek Contactgericht Ondersteunen. Van de deelnemers wordt gevraagd praktijkgevallen -anoniem - in te brengen.

 

De voornaamste werkvorm in deze workshop is de clinic. Dit is een leervorm waarbij het accent op het doen ligt en de deelnemers gedragsvormen kunnen oefenen. Deelnemers kunnen gedrag oefenen op een trainingsactrice die cliënten uit de werksituatie naspeelt.

 

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Oefenen met verschillende manieren van contact maken
  • Rekening houden met de achtergrond (oorzaak, reden, aanleiding) van het gedrag van een cliënt.
  • Onderzoeken welke benadering het meest effectief is een bepaalde situatie voor een bepaalde cliënt. Dit gebeurt aan de hand van vragen en casus van de deelnemers zelf

 

De doelgroep

Deze workshop is voor professionals die werken met kinderen of volwassenen met een ontwikkelingsbeperking zoals autisme, verstandelijke beperking: begeleiders, leraren, (vak)therapeuten en managers. Ouders zijn ook van harte welkom.

 

Accreditatie

Deze workshop is geaccrediteerd door Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen (SRVB) voor 2 punten. Voor het krijgen van accreditatiepunten is het nodig dat je de workhop bijwoont en de verplichte literatuur doorleest.

 

Literatuur ter voorbereiding

Degenen die gebruik willen maken van de accreditatie van de workshop door de Stichting Register Vaktherapeutische Beroepen dienen vooraf de volgende literatuur te lezen: Anneke Groot en Ad van den Broek. (2012). Contactgericht Ondersteunen. Utrecht: FORTIOR (pag. 31-79). Bekijk hier de informatie over het boek >>

 

Anderen wordt sterk aangeraden de genoemde literatuur ter voorbereiding van de workshop te lezen. Tijdens de workshop wordt namelijk van deze literatuur gebruik gemaakt.

 

Het boek Contactgericht Ondersteunen wordt de deelnemers van tevoren toegestuurd.

 

Inschrijven

De workshop was gepland op 23 mei 2014 van 13h00 tot 17h00 in Utrecht. Deze workshop wordt niet meer herhaald.

 

 KnopStudiedagenArchief

KnopContact

 

 

 

 

 

*/ ?>