Open / Sluiten menu.

Bouwstenen voor een vertrouwensrelatie

De studiedag vond plaats op 27 januari 2012 in Utrecht van 10.00 uur tot 16.30 uur

 

bij mensen met een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking.

Tijdens deze studiedag vertelt dr. Paula Sterkenburg over het opbouwen van een vertrouwensrelatie bij kinderen en volwassenen met ernstig verstandelijke of meervoudige beperkingen. Paula heeft een werkboek geschreven over de manier waarop zorgprofessionals kunnen bouwen aan een veilige vertrouwensband met hun cliënt.

FORTIOR organiseert deze studiedag, samen met Bartiméus, naar aanleiding van de publicatie van dit werkboek in november 2011.

 

Gehechtheid

Vanuit een vertrouwensband kunnen professionals hun cliënten met een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking effectiever stimuleren in hun ontwikkeling. De basis voor het werkboek van Paula Sterkenburg ligt in de gehechtheidstheorie. Volgens die theorie hangt de kwaliteit van de gehechtheid samen met de manier waarop ouders en verzorgers reageren op het gedrag en de communicatieve uitingen van de cliënt.

 

 

Theorie en praktijkoefening

Paula Sterkenburg besteedt tijdens de studiedag eerst aandacht aan de theorie, zodat je aan het eind van de dag de basiskennis hebt voor het opbouwen van een vertrouwensrelatie. Daarna laat ze je met allerlei oefeningen zien welke vaardigheden je als professional of ouder nodig hebt om te kunnen werken aan zo’n veilige relatie.

Het is de bedoeling dat je naar huis gaat met praktische tips die je de volgende dag al kunt toepassen in je eigen (werk)situatie. Bekijk hier: het programma van Bouwstenen voor een Vertrouwensrelatie >>

 

Paula Sterkenburg zal ingaan op de volgende vragen:

  • Wat is de theoretische onderbouwing het opbouwen van een veilige vertrouwensrelatie?
  • Hoe kan je een vertrouwensrelatie opbouwen?
  • Waar moet je allemaal aan denken?
  • Heeft het opbouwen van een vertrouwensrelatie zin gezien de ernst van de beperkingen van mijn cliënt?
  • Ik heb weleens gehoord dat begeleiders het gedrag spiegelen maar wat is dat eigenlijk?

 

Doelgroep

De studiedag is bedoeld voor professionals die kinderen en volwassenen met een ernstig verstandelijke of meervoudige beperking begeleiden. In het bijzonder is de dag geschikt voor begeleiders, activiteitenbegeleiders, spelbegeleidsters, speltherapeuten, creatief therapeuten, psychomotore therapeuten en leerkrachten. Ouders zijn ook van harte welkom.

 

Inschrijven

Deze studiedag zal niet meer worden herhaald.

 

 Meer informatie:

 

KnopStudiedagenArchief

 

KnopContact

 

 

 

 

 

*/ ?>